Hoe organiseer ik een Privacy Café?

Een Privacy Café organiseren is uitdagend en belonend werk. Lees de volgende informatie goed door en onthoud: je hoeft niet alles alleen te doen. Een Privacy Café wordt idealiter gedragen door verschillende personen. Dat verhoogt de kwaliteit, verlaagt de werkdruk en maakt het organiseren van een Café leuker.

1. Prik een datum

Alles praat een stuk makkelijker als je een concrete datum in je hoofd hebt. Houd hierbij rekening met je doelgroep en met andere vrijwilligers.

2. Kies een locatie

Een Privacy Café heeft stopcontacten en een internetverbinding nodig, thee, koffie en koekjes. (Bekijk hier de checklist “Wat moet er aanwezig zijn bij de locatie”.) We vinden het belangrijk dat een Privacy Café altijd gratis toegankelijk is. Privacy Cafés worden veel bij bibliotheken georganiseerd, of in jongeren- en buurtcentra. Maar eigenlijk kan elke publieke plek een Privacy Café huisvesten. Denk naast de locatie aan andere partners, bijvoorbeeld een lokale hackerspace, medialab of buurthuis.

3. Maak een team

Een Privacy Café organiseren doe je nooit alleen. Er zijn verschillende manieren om vrijwilligers te vinden die je kunnen helpen. We raden je aan om ze allemaal te proberen.

 • Laat iedereen in je omgeving weten dat je een Privacy Café gaat organiseren en om hulp verlegen zit. Je hebt niet alleen mensen nodig die bezoekers willen helpen, maar misschien wil er wel iemand foto’s komen maken, kunnen mensen de vraag doorzetten in hun eigen netwerk, of vindt een vriend of vriendin het leuk om een verslag van de middag te schrijven.
 • Vraag bij de locatie of ze een oproepje voor vrijwilligers kunnen plaatsen op hun website/in hun nieuwsbrief. Of misschien kun je op locatie een poster of briefje ophangen waarop je aangeeft dat er hulp wordt gezocht.
 • Stuur een mailtje aan de vrijwilligers-mailinglijst van het Privacy Café.

4. Communiceer

 • Leg een poster en flyers neer bij de locatie
 • Gebruik ons pre-fab persbericht om een week van te voren de lokale pers op de hoogte te stellen van het event en nodig ze uit aanwezig te zijn
 • Let erop dat je je oproep onder een divers publiek verspreid. Dat is tenslotte het doel van het Privacy Café. Werk samen met de partners zodat je niet alleen je eigen bekenden bereikt: preken voor eigen parochie is zonde van iedereens tijd.
 • Vraag de locatie ook een persbericht te versturen, en een stukje te schrijven voor haar website.
 • Geef minstens één maand van tevoren door wat de plannen zijn, dan zorgen we dat event in de Privacy Café agenda komt te staan.
 • Zorg voor een goede fotograaf en blogger, dan kun je na het evenement op de Privacy Café site gastbloggen over hoe het ging. Voor toekomstige edities is het goed om veel documentatie te hebben. Leg de aanwezigen uit waarom je foto’s maakt en geef ze de mogelijkheid om aan te geven als ze niet op beeld willen.

Relevante links

Wat moet er aanwezig zijn bij de locatie?
Hoe geef ik een goede presentatie?
Didactische tips.
Pers-, presentatie- en beeldmateriaal.

 • Agenda

  Er zijn momenteel geen aanstaande evenementen.

 • Mede mogelijk gemaakt door:


 • Zelf een Privacy Café organiseren? Stuur ons een berichtje. We helpen je graag.