Hoe geef ik een goede presentatie?

Het inleidende praatje kan verschillende doelen hebben. Je kunt ermee zorgen dat iedereen een zekere mate van gemeenschappelijke kennis heeft, je kunt onrealistische angsten wegnemen, het belang van online privacy en communicatievrijheid onderstrepen, of benadrukken dat deze bijeenkomst nog maar het begin is.

Het staat je vrij om zelf een presentatie te maken. Deze basisregels hanteren we:

  1. Een inleidend praatje is max 15 minuten
  2. Een praatje gaat meer leven als je je publiek vragen stelt.
  3. Slides met veel beeld zijn leuker dan slides met veel tekst.

Benieuw hoe anderen het hebben aangepakt? Stuur dan een mailtje naar de mailinglijst en we sturen je een aantal voorbeeldpresentaties.

Voorbeelden

We zetten een aantal mogelijke onderwerpen en vragen voor je op een rij.

Onderwerp 1: Het internet is een netwerk van netwerken. Toon de werking aan de hand van enkele OSI-lagen. Laat zien hoe het er schematisch uitziet, vertel waarom IP adressen belangrijk zijn en dat data in pakketjes via verschillende routes verstuurd wordt.

Voorbeeldvragen:

Wat ís het internet? Wat is metadata?

Onderwerp 2: De infrastructuur is niet neutraal. De techniek bepaalt het soort communicatie dat we hebben. Op Twitter praat je anders dan op Wikipedia. Dat maakt de keuze voor een platform een politieke keuze. Douglas Rushkoff zei: “It may be true that ‘guns don’t kill people, people kill people’ but guns are a technology more biased towards killing than, say, clock radio’s.”

Op andere lagen zijn dat soort verschillen minder duidelijk. Wat zijn de implicaties van een lagere upload- dan downloadsnelheid thuis? Wat betekent het dat SSL certificaten worden uitgegeven door 400 relatief onbekende bedrijven over de hele wereld? (Zie Diginotar.) Wat is het verschil tussen een computer (laptop of router) die je zelf mag herinstalleren met Linux en eentje waar dat niet mag?

Het is goed om aanwezigen bewust te maken dat het internet en computers door mensen zijn gemaakt en dat mensen keuzes maken die politiek gemotiveerd zijn. En dat wij ons dus, als we van deze technologieën gebruik maken, voegen in dat politieke raamwerk.

Voorbeeldvragen:

Weet je waarom Facebook voornamelijk blauw is? Hoe verhoudt netneutraliteit zich tot censuur? Waarom is Windows niet Open Source?

Onderwerp 3: Denk in scenario’s. Maak het onderscheid tussen gerichte surveillance en massasurveillance (ook wel: sleepnetsurveillance). Zo leg je uit dat men zich niet persoonlijk zorgen hoeft te maken over alle nieuwsberichten over NSA-spionage. Daarentegen wordt iedereen met een Facebookaccount wel dagelijks gevolgd (maar daar kunnen we bij het Privacy Café iets aan doen). De volgende anekdote werkt goed:

‘Het is vervelend als er in je woning ingebroken wordt. Gelukkig is het niet moeilijk om veel inbraakpogingen te voorkomen. Om je tegen gelegenheidsdiefstal te beschermen is namelijk één slot op je voordeur net zo effectief als vijf sloten op je voordeur. Wanneer James Bond er echter op uit wordt gestuurd om in je huis rond te neuzen, zullen ook de vijf sloten hem niet buiten houden.’

Voorbeeldvragen:
Waarom is massasurveillance goedkoper dan gerichte surveillance? Waarom was grootschalige surveillance in Oost-Duitsland door de Stasi niet meer houdbaar? Waarom is het eenvoudiger je te wapenen tegen massasurveillance dan tegen gerichte surveillance? Wie zijn er in Nederland onderwerp van gerichte surveillance? En in Rusland?

Onderwerp 4: Beveiliging is geen pleister, maar een proces. Benadruk dat het Privacy Café een eerste trede op een trap is naar betere en veiligere communicatie. Voor sommigen allicht een grote trede, maar de eerste trede is de belangrijkste (en meest effectieve). Je zal zelf moeten blijven leren als je privacy je lief is.

Zie het als tuinieren: vandaag ploegen we de grond en delen we de zaadjes uit. Maar elke deelnemer zal nog vaak terug moeten om onkruid te wieden, nieuwe zaadjes te planten, te bemesten etc. Privacy en veiligheid zijn een proces, geen turn-key oplossing.

Voorbeeldvragen:

Wat doe je als je je portemonnee verliest? Wat kan iemand met jouw pokédex als hij die vindt? Wat ben je kwijt als je je laptop nu verliest? Is je wachtwoord 12345?

  • Agenda

    Er zijn momenteel geen aanstaande evenementen.

  • Mede mogelijk gemaakt door:


  • Zelf een Privacy Café organiseren? Stuur ons een berichtje. We helpen je graag.