Op zaterdag 23 januari vond er een Privacy Café plaats in De Balie in Amsterdam. De middag begon met een presentatie over de wijze waarop onze privacy de laatste jaren onder druk is komen te staan. Daarbij werden natuurlijk de surveillanceprogramma’s van de inlichtingendiensten besproken. Ook kwam het zogeheten tracking door internetbedrijven aan bod.

Een belangrijk thema van de presentatie, en van dit Privacy Café, was het begrip metadata. Metadata (ook wel gedragsgegevens) zijn data over data. De inhoud van een e-mail is data, maar de geadresseerde, de afzender en de verzendingsdatum zijn voorbeelden van metadata. Andere voorbeelden van metadata zijn de telefoonnummers die je belt en de locatiegegevens van je mobiele telefoon. Het registreren van metadata over een langere periode stelt overheden en bedrijven in staat nauwkeurige profielen van personen op te bouwen.

Nederland Amsterdam 22 januari 2016. Privacy Cafe. Power to the people #2 Foto: Jan Boeve / De Balie

Na de presentatie werd het lijnenspel gespeeld. In dit spel werd een aantal stellingen gepresenteerd. De bezoekers konden aangeven in hoeverre ze het met een stelling eens of oneens zijn door een plaats op een denkbeeldige lijn in te nemen. Na iedere stelling konden bezoekers hun standpunt toelichten. Dit gaf aanleiding tot interessante discussies en inzichten.

In het laatste deel van het Privacy Café konden bezoekers hulp krijgen bij het beschermen van hun privacy op hun telefoon, tablet en laptop. Daarbij werd veel gebruikt gemaakt van de Internetvrijheid Toolbox. Deze website geeft een overzicht van software waarmee je je privacy kunt beschermen en je apparaat beter kunt beveiligen. Sommige bezoekers installeerden PGP om versleutelde mails te kunnen sturen. Anderen gingen met privacyvriendelijke alternatieven voor WhatsApp aan de slag. Daarnaast konden bezoekers leren hoe ze hun metadata beter kunnen afschermen, bijvoorbeeld met behulp van diverse browserplugins. Ook was er aandacht voor Tor, waarmee je anoniem kunt surfen.

Veel dank aan De Balie voor de prachtige locatie.

Kon je zelf niet aanwezig zijn, maar ben je toch nieuwsgierig hoe zo’n Privacy Café er nou eigenlijk uitziet? Bekijk dan de video die van dit Café werd gemaakt.

  • Agenda

    Er zijn momenteel geen aanstaande evenementen.

  • Mede mogelijk gemaakt door:


  • Zelf een Privacy Café organiseren? Stuur ons een berichtje. We helpen je graag.