Didactische tips

Met een divers publiek als bij het Privacy Café (iedereen is welkom) is het lastig om onderwerpen klassikaal te behandelen. Ga er van uit dat niemand hetzelfde kennisniveau of leersnelheid heeft. Daarnaast zit iedere deelnemer met eigen vragen. Voor de één is de angst voor ID-fraude het grootst, de ander wil een veilig wifi netwerk waar de buren niet op kunnen en weer iemand anders wil veilig kunnen bellen met een neef in Australië.

Hoe pak je dat aan?

We beginnen met een korte presentatie waarbij we de bezoekers zelf laten nadenken en discusseren. Als duidelijk is wie we zijn, wat we komen doen en wat de uitdagingen zijn, gaan we zoveel mogelijk individueel of in kleine groepjes aan de slag. Je kunt mensen indelen op apparaat, besturingssysteem of onderwerp, bijvoorbeeld.

Enkele basisregels die we hanteren voor het helpen van gasten zijn:

  1. Er bestaan geen domme vragen. Iedereen moet alles eens voor het eerst leren.
  2. We willen dat mensen het zelf doen. Dus neem nooit, maar dan ook nooit, toetsenbord en/of muis over. Probeer uit te leggen wat iemand moet doen op zo’n manier dat men het kan volgen en later aan iemand anders uit kan leggen.
  3. Probeer als je iets al eens hebt uitgelegd twee personen aan elkaar te koppelen. Dit in plaats van het zelf nog een keer te vertellen. Door zelf uit te leggen leert men het best.

Idealiter is er nauwelijks verschil tussen deelnemers en stamgasten: uiteindelijk weet iedereen wel iets dat ze uit kan leggen aan iemand anders. Streef ernaar dit onderscheid zo klein mogelijk te maken. Bedank behulpzame deelnemers en vraag of je de volgende keer weer op ze kan rekenen.

  • Agenda

    Er zijn momenteel geen aanstaande evenementen.

  • Mede mogelijk gemaakt door:


  • Zelf een Privacy Café organiseren? Stuur ons een berichtje. We helpen je graag.