Het tweede Privacy Café vond plaats in de openbare bibliotheek van Amsterdam op 6 april 2014. Er waren zo’n 20 deelnemers aanwezig die aan de slag gingen met email encryptie en het onder de knie krijgen van andere privacy tools. 

In het welkomstpraatje zei organisator en Bits of Freedom vrijwilliger Douwe dat de bibliotheek een perfecte plek is voor een Privacy Café. Bibliotheken staan van oudsher voor vrije vergaring van informatie. Iedereen is welkom, je hoeft niet eens lid te zijn. Eigenlijk zou het Internet ook zo moeten zijn, je zou vrij moeten kunnen binnen lopen, mensen ontmoeten, kennis uitwisselen en weer weg gaan. Helaas ligt het allemaal een stuk gecompliceerder.

Een van de deelnemers is een gepensioneerde elektronicus uit het Oosten van het land. Ik vroeg hem waarom hij naar het Privacy Café was gekomen.

“Ik ben behoorlijk wantrouwig over communicatie op het Internet”, antwoordde hij. “Ik wil weten hoe ik mijn data zo goed mogelijk bescherm. Ik heb wel een bonuskaart en een OV chipkaart. Het is een beetje moeilijk allemaal. Het is iets van de laatste jaren dat er allemaal privacygevoelige informatie over je verzameld wordt. Het is best wennen hoe ik daarmee om moet gaan.”

Wanneer ben je je ervan bewust geworden dat het allemaal niet zo veilig is?
Dat is zo’n zes jaar geleden. Er was niet een specifieke aanleiding maar een verzameling van ervaringen. Soms voer ik een programma uit op mijn computer om de virussen te verwijderen. Als je dan ziet hoeveel virussen erop zitten, dat ondergaat, dan wordt het besef steeds groter. En als je hoort hoeveel problemen banken hebben met beveiliging dan zie je steeds beter dat er een groot probleem is.

Sinds wanneer zit je op het Internet?
Ik nam begin jaren ’90 mijn eerste Internetaansluiting. We waren vol vertrouwen die eerste jaren. Ik vond het een ontzettend leuke technische ontwikkeling, die ik met veel interesse gevolgd heb.

Hoe ervaar je het dat het Internet zo veranderd is?
Ik vind het heel vervelend en lastig. Ik had er ook mee te maken in mijn werksituatie. We verkochten audiovisuele systemen die installeerden we in universiteiten en board rooms. De apparaten hadden discrete besturingssystemen, niet online maar een aparte controller voor het systeem. Later werd dat anders, het moest genetwerkt, de systemen werden aan gestuurd over het Internet. Je moet er toch niet aan denken dat mensen mee kunnen kijken naar wat je bespreekt in je board room.

Je informeert jezelf over Internetveiligheidsrisico’s, hoe gaat je dat af?
Ik vind het lastig om in te schatten op welke wijze mijn privacy bedreigd wordt omdat we bijna uitsluitend geïnformeerd worden door partijen die andere of zelfs tegengestelde belangen hebben. En daardoor is het ook lastig om er een passende beveiliging bij te zoeken.

Zou de overheid hier een rol in moeten spelen?
De overheid zou daar meer in moeten doen maar dat kun je niet meer van hen verwachten. Niet omdat ze het te druk hebben maar omdat ze andere belangen hebben. Momenteel lees ik De Correspondent die publiceren interessante artikelen over internetveiligheid waar je wel wat wijzer van wordt. Maar de slag maken naar daadwerkelijk iets gaan doen vind ik lastig.

Wat vind je van het Privacy Cafe?
Gezellig. Het is een leuke manier om kennis op te doen. Er zijn mensen die jou wijzer kunnen maken dat is positief.

Je zegt dat je met deze materie aan de slag wilt, hoe zou je dat willen doen?
Ik zou het leuk vinden als zo’n dergelijk Privacy Café ook in onze stad zou plaatsvinden. Het is een universiteitsstad dus er zijn genoeg mensen om dat te ondersteunen. Het zou een continu proces moeten zijn. Je krijgt steeds weer nieuwe mensen die het willen leren. Het zou niet gek zijn als het een onderdeel van de bibliotheek werd.

Wat heb je vandaag aan beveiliging op je apparaat geïnstalleerd?
Ik kwam hier om mijn iPad te beveiligen. Dat had weinig zin omdat het besturingssyteem dat niet toelaat. Alles moet binnen gehaald worden via de app store en die biedt niet de dingen die wij nodig hebben.

  • Agenda

    Er zijn momenteel geen aanstaande evenementen.

  • Mede mogelijk gemaakt door:


  • Zelf een Privacy Café organiseren? Stuur ons een berichtje. We helpen je graag.